Digital

Digital

Nieuws

Bedrijven slecht voorbereid op digitale rampspoed

Als thuis het internet eruit ligt, ben je helemaal onthand.
Maar wat nu als op de zaak opeens al je gegevens verdwenen zijn? De meeste mensen denken dat hun bedrijf in zulke gevallen van nood wel goede doorgeteste procedures voor herstel van gegevens heeft. Dat blijkt een illusie, constateert Computable: bijna driekwart van de Nederlandse bedrijven test zelden of nooit het scenario voor ‘disaster recovery’, oftewel het herstel van bedrijfsgegevens in geval van een ramp. De helft van de Nederlanse bedrijven beschikt niet eens over een officieel data recovery-plan.

Rob Vissers, managing director i3 groep, noemt de uitkomsten van het onderzoek zorgwekkend: “Nu steeds meer organisaties in grote mate afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van data is het een groot risico om niet te weten of je terug kunt vallen op back-ups.”

Hij noemt het zeker stellen van gegevens een bestuurlijke verantwoordelijkheid is. Veel organisaties vergeten dat, veel bestuurders gaan er gemakshalve van uit dat het wel geregeld is. Vissers tegen Computable: “Met dit onderzoek willen we bewustwording creëren dat er echt nog heel wat te winnen valt op de veiligheid van data. Je moet er niet aan denken wat de gevolgen zijn van een epd, gemeentelijke basis-administratie of klantdata die je niet kunt terughalen, dat kan organisaties de kop kosten.”

Bron: Computable april 2014