Digital

Digital

Nieuws

Wouter Keller: gemeenten omarm de cloud!

Wouter Keller, kenner van de gemeentelijke ICT, snapt de aarzelingen van gemeenten niet. Als ze het aan hem lag, zouden ze al lang naar de cloud zijn gesneld. Ze hebben gewoon de juiste schaal niet om iets anders te doen, zegt hij tegen Digitaal bestuur.

De belangrijkste reden om naar de cloud te gaan is, zegt Keller, ‘ontzorgen’. Gemeentelijke ICT-afdelingen kunnen het tempo van alle ICT-ontwikkelingen technisch niet bijhouden: “Het lukt allemaal maar net of eigenlijk net niet, en dat voelt de burger.”

Volgens Keller zijn alle gemeentelijke werkplekken met kantoorapplicaties gemakkelijk vanuit de cloud te bedienen. Kleine gemeenten zouden daarmee zelfs kunnen besparen. Veel meer dan gemeenten die nu in samenwerkingsverbanden hun ICT regelen. Die schuiven namelijk ‘de noodzakelijke harmonisatie van hun processen’ voortdurend voor zich uit.

Allerlei vooroordelen over kosten en beveiliging weerhouden gemeenten tot nu toe van de cloud, denkt Keller. Alsof die veiligheid binnenshuis zo goed geregeld is! Keller: “Daar zijn cloudproviders gewoon beter in.”

Keller ziet een belangrijke rol voor KING: “Ik zou het beslist toejuichen als daar het initiatief zou worden genomen om een virtueel shared service center in de cloud tot stand te brengen, waarin gemeenten op vrijwillige basis hun IT kunnen onderbrengen.”

Niet verrassend dus dat het nieuwe Keller Seminar niet gaat over zaaksystemen, maar over de cloud…

Bron: Digitaal bestuur april 2014