Digital

Digital

Nieuws

Europese cloud in Amerikaanse handen

De Europese Commissie geeft een Amerikaans bedrijf (HP) de opdracht om een vertrouwelijke clouddienst in te richten. Gekker moet het niet worden, vindt GroenLinks: zo krijgt de NSA alle vertrouwelijke informatie van overheden uit Europa in de schoot geworpen!

De Europese cloud heet ‘CoCo Cloud’, een afkorting van ‘confidential en compliant’. De cloud zal worden ingericht op basis van het ‘cloud framework’ en heeft als doel de Europese lidstaten juridische zekerheid te bieden door gevoelige data “zorgvuldig te beheren en altijd te beschermen door context-aangepaste oplossingen”.

HP voert het project uit samen met Atos, SAP en enkele universiteiten. De Europese fractie vindt vooral de keuze voor HP pijnlijk, want het is een Amerikaans bedrijf dat valt onder de omstreden spionagewetten als FISA en Patriot Act.

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini: “Hoe kun je na Snowden nog op Amerikaanse bedrijven vertrouwen voor je vertrouwelijke gegevens? Met de keuze voor HP zet Kroes de deur open voor Amerikaanse datagraaierij door de NSA. Het is toch van de ratten besnuffeld dat we nu miljoenen weggeven aan Amerikaanse bedrijven om een Europese clouddienst op te bouwen? Dat geld kan zoveel beter worden besteed.”

Bron: Webwereld april 2014