Digital

Digital

Nieuws

Twitteraar is nergens veilig

Dankzij IBM zijn twitteraars nergens meer veilig. IBM heeft namelijk een algoritme ontwikkeld dat de locatie van een Twitter-gebruiker kan uitrekenen zonder dat persoon ooit een geotag heeft gebruikt. De locatie wordt vrijwel volledig gebaseerd op de inhoud van de tweet.

Uit het onderzoek van IBM is naar voren gekomen dat de inhoud van tweets voldoende aanknopingspunten bevatten om een locatie te berekenen. Denk daarbij aan hashtags, check-ins bij diensten als FourSquare en tekstreferenties naar steden, gebieden of provincies.
Het IBM-algoritme analyseert de tekst van tweets met een geotag en koppelt die analyse aan de tekst van tweets zonder geotag. Een kind kan de was doen.

Proeven met het algoritme hebben uitgewezen dat met bijna zestig procent zekerheid kan worden vastgesteld uit welke stad een twitteraar komt. “Deze informatie zou bijvoorbeeld interessant kunnen zijn voor bedrijven die zich bezig houden met gerichte advertenties.”

De IBM-onderzoekers gaan overigens verder: ze zijn nu bezig met het voorspellen van locatie van twitteraars op buurtniveau.

Bron: Webwereld maart 2014