Digital

Digital

Nieuws

Digitalisering kost ook banen bij LA Times

De Los Angeles Times publiceerde in maart een artikel van 79 woorden dat volautomatisch is geschreven door een computerprogramma. Daarmee heeft de eerste ‘virtuele journalist’ serieus werk afgeleverd voor een serieuze krant. Het artikel gaat over de aardbeving aan de kust bij Californië.

De LA Times vermeldt als auteur Karl Schwencke. Schwencke is geen journalist maar een programmeur. Hij programmeerde software die zelfstandig een artikel kan schrijven op basis van input van USGS Earthquake Notification Service.

De LA-Times wil op afzienbare termijn meer virtuele journalisten inzetten, bijvoorbeeld voor het schrijven van misdaadberichten op basis van politiemeldingen of nieuwsflitsen op de sportpagina van de krant. De belangrijkste reden is de snelheid van de berichtgeving. Het bericht over de aardbeving verscheen drie minuten nadat het gedonder begon op de site. De virtuele journalist verloor alleen van een lokale televisiezender, waar de nieuwspresentator tot z’n eigen verrassing realtime verslag deed van de aardbeving.

Bron: Automatiseringgids maart 2014