Digital

Digital

Nieuws

Digitalisering gaat veel banen kosten, denkt Bill Gates

Bill Gates, een van de oprichters van Microsoft, weet zeker dat de komende digitaliseringsgolf veel mensen hun baan gaat kosten. Onvermijdelijk. Overheden en het bedrijfsleven moeten voorbereid zijn op een tijdperk waarin een groot deel van het werk wordt uitgevoerd door software en robots. Dat beeld schetste Gates tijdens een bijeenkomst van een Amerikaanse denktank.

Gates verwacht dat de omschakeling zich tussen nu en 2035 voltrekt. De klappen vallen voor het overgrote deel bij de lager opgeleiden: hun werk is te automatiseren en vervolgens uit te voeren door robots. Ook noemt Gates telemarketeers, accountants en winkelpersoneel als ‘slachtoffers’.

Hoe moeten overheden zich voorbereiden? Volgens Gates door een stimuleringsbeleid voor het aannemen van werknemers in te stellen. Onderdelen daarvan zouden kunnen zijn de afschaffing van inkomstenbelasting en premieheffing. Daarnaast zou het minimumloon kunnen verdwijnen om te voorkomen dat alle goedkope arbeid wordt vervangen door ‘de nieuwe automatisering’.

Bron: Automatiseringgids maart 2014