Digital

Digital

Nieuws

Banken starten offensief tegen XP-bankieren

De Nederlandse banken hebben de handen ineen geslagen om hun klanten te waarschuwen voor de risico’s van het gebruik van Windows XP bij internetbankieren.
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft namens de banken overlegd met Microsoft over Windows XP, waarvan de ondersteuning door de leverancier (ook met beveiligingsupdates) stopt op 8 april.

Nog zo’n 10 procent van de Nederlanders gebruikt XP op zijn computer en het systeem draait ook nog op tienduizenden overheidscomputers. Een realistisch risico dus! Allerlei mogelijkheden tot fraude met internetbankieren lonken… en het is nog niet duidelijk of de banken de schade door fraude willen vergoeden als die is veroorzaakt door oude en onveilige software.

Microsoft heeft banken, maar ook webshops, intussen de beschikking gegeven over een pop-up die waarschuwt voor mogelijk onveilig betalen op het moment dat een mens met XP een digitale betaling wil doen. Niet alle banken willen op die manier communiceren. Een woordvoerder van ING: “We zullen gebruik maken van onze eigen communicatiemiddelen. Daarin zullen we wel verwijzen naar de website van Microsoft, maar we zullen geen gebruik maken van de pop-up.”

Ook de Rabobank volgt zijn eigen tactiek: “We informeren onze klanten dus vanaf heden zelf breed via diverse kanalen en maken daarom geen gebruik van de door Microsoft geboden mogelijkheid.”

Bron: Webwereld maart 2014