Digital

Digital

Nieuws

Windows XP groot risico in energiewereld

Energiebedrijven leveren wereldwijd niet alleen veel stroom, ze zijn in veel gevallen ook nog gebruikers van Windows XP. Die combinatie baart veel ‘IT-watchers’ zorgen, zeker nu Microsoft Windows XP niet meer actief ondersteunt vanaf 8 april. XP wordt vooral veel in ‘werk- en aansturingsstations van gebruikt elektriciteit- en gasopstellingen’. Dat zijn van die kastjes en kleine huisjes zonder ramen die je vaak ziet in het landschap.

Het is geen uniek Nederlands probleem. Amerikaanse topmanagers signaleren enorme veiligheidsrisico’s bij elektriciteits- en gascentrales over de hele wereld. “In Groot-Brittannië worden energiebedrijven al buitengesloten van speciale verzekeringen tegen digitale risico’s,” schrijft Webwereld.

Amerikaanse IT- beveiligingsspecialisten vrezen voor een ‘zero-day-aanval’ waarbij de infrastructuur voor energie een belangrijk doel kan zijn. Die is namelijk van belang voor iedere burger en ieder bedrijf.

Een ‘zero-day-aanval’ is, volgens Wikipedia, “een computerdreiging die probeert misbruik te maken van zwakke delen in software welke onbekend zijn voor anderen of de softwareontwikkelaar.”

Bron: Webwereld maart 2014