Digital

Digital

Nieuws

Digitale hoogtekaart beschikbaar voor iedereen

Het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) is vrij beschikbaar voor bedrijven en burgers die er iets mee willen. Er was al langer vraag naar. In het kader van het open-data-beleid geeft de overheid de gegevens nu gratis weg. Verschillende toepassingen komen in zicht.

Wat is het AHN? Een digitale kaart die tot op vijf centimeter nauwkeurig een driedimensionaal beeld geeft van maaiveld, gebouwen en begroeiing. Waterschappen en Rijkswaterstaat zijn – als waterbeheerders - momenteel de belangrijkste gebruikers ervan.

Een woordvoerder van het ministerie van I&M: “Voor gemeenten is het met dit bestand uitermate interessant om in samenwerking met burgers te kijken naar de mogelijkheden voor bijvoorbeeld duurzame energie.” Als de juiste hoogtegegevens bekend zijn, kunnen de opbrengsten van bijvoorbeeld zonnepanelen beter worden berekend.
Ook architecten en projetontwikkelaars, die nu vaak een heleboel trucs moeten uithalen om gebouwen driedimensionaal te visualiseren, hebben baat bij het AHN.
Verder kunnen bijvoorbeeld game-ontwikkelaars hun spellen veel simpeler en goedkoper in een bestaande omgeving situeren.

Het AHN-bestand is te vinden via de website van “Publieke Dienstverlening Op de Kaart”: https://www.pdok.nl. Het is samengesteld op basis van gegevens uit de periode 2007-2012. Actualisatie, met behulp van vliegtuigen en helicopters die van honderden meters hoogte met een laserstraal het oppervlak aftasten, is al gestart.

Bron: Digitaal bestuur maart 2014