Digital

Digital

Nieuws

Gemeente Vught geeft website weg

De gemeente Vught is erg trots op haar website en geeft binnenkort de volledige broncode vrij. Dat biedt andere gemeenten de mogelijkheid zonder veel moeite ‘een werkende toptaken-website’ in de lucht te brengen.

Toptaken? Het gemeentelijk ‘toptakenmodel’ gaat ervan uit dat een gemeente op haar website alleen de belangrijkste functies voor de burger die ‘iets moet’ aanbiedt. Die functies worden op de startpagina simpel en overzichtelijk getoond. Dus zelfs als de burger een aap is, weet ie meteen de weg.

De website van Vught is gebouwd op basis van het opensource-contentmanagementsysteem Drupal. Andere gemeenten hoeven straks alleen maar de naam Vught te vervangen door de naam van hun eigen gemeente, en dan zijn ze klaar.

Een woordvoerder van de gemeente tegen Binnenlands Bestuur: “Ik denk dat wij de eerste zijn die het als complete werkende oplossing vrijgeven. Het komt wel voor dat er een paar gemeenten vanuit een gebruikersvereniging gezamenlijk een stukje bij ontwikkelen en dat vrijgeven, maar dit kun je meteen echt hergebruiken. Je hoeft er in principe alleen je eigen sausje overheen te gieten en ervoor te zorgen dat het aan de achterkant aansluit.”

Tot nu toe heeft één gemeente grote belangstelling getoond om de site van Vught over te nemen. Meerdere gemeenten hebben geïnformeerd.

Bron: Binnenlands bestuur februari 2014