Digital

Digital

Nieuws

Chief Data Officer in aantocht

Grote bedrijven zullen de komende jaren allemaal een Chief Data Officer (CDO) aanstellen. Dat beweert onderzoeks- en adviesbureau Gartner. Aan het eind van 2014 zal bij een vijfde van de bedrijven al zo’n functionaris aan de slag zijn. De oorzaak is duidelijk: het fenomeen Big Data is zo belangrijk geworden dat het niet meer past in de portefeuille van de Chief Information Officer. Steeds meer bedrijven beschouwen slim gebruik van Big Data als voorwaarde voor een enorm commercieel voordeel.

Gartner analyseerde ook wat voor mensen momenteel actief zijn als CDO. Opvallend: een kwart daarvan is vrouw, en dat is ongeveer twee keer zo hoog als het percentage CIO’s (Chief Information Officers) dat vrouw is.

Het is niet zo vreemd dat er behoefte is aan een CDO, vindt Gartner. Een woordvoerder: “De rol van de CIO is overladen met verwachtingen en verantwoordelijkheden. Een CIO moet praktijkervaring met technologie, veranderprogramma’s aansturen en projecten leiden. Daarnaast verwacht iedereen dat de CIO vernieuwend is en allerlei innovatieve ideeën heeft. Bovendien zijn personeelsmanagement, planningsvaardigheid en financieel inzicht onderdelen van de rol. En het ergste komt nog: de CIO moet ook nog eens verantwoordelijkheid nemen voor het beheer van gegevens en informatie.”

Vrijwel onmogelijk dat allemaal te combineren, concludeert Gartner. De meeste CIO’s hebben bovendien weinig met gegevens en informatie, de inhoudelijke kant van de automatisering. Ze zien het als iets van de ‘business’, niet iets wat voor henzelf topprioriteit moet hebben.

Terwijl het voor bedrijven wel een toppriotiteit is. Vandaar de opkomst van de CDO. In Amerika het eerst bij banken, verzekeringsmaatschappijen en overheden. Maar andere takken van sport beginnen het nut ook in te zien.

De CDO, benadrukt Gartner, is niet de eigenaar van gegevens: hij of zij coördineert het gebruik van gegevens waar dat wenselijk of noodzakelijk is. Want vergeet niet: gegevens zijn het nieuwe bedrijfskapitaal.

Bron: ZDNEt.com januari 2014