Digital

Digital

Nieuws

De cloud - snel, licht en standaard

ERP komt als begrip voor op Wikipedia:
“Het begrip ERP staat voor Enterprise resource planning, waarmee in de regel een computerprogramma ofwel software wordt bedoeld. Dit soort computerprogramma’s wordt voornamelijk binnen organisaties gebruikt ter ondersteuning van alle processen binnen het bedrijf.”

Gartner voorspelt (in een onlangs verschenen rapport) dat de grote bedrijfsspecifieke ERP-implementaties over een paar jaar volledig verleden tijd zijn. Alles gaat naar de cloud. Daarmee komt er een eind aan een gouden melkkoe van de automatisering.

ERP-systemen hielden een belofte in: bedrijven verwachtten er betere afstemming van bedrijfsprocessen mee te bereiken. En zo kostenbesparing en marktvoordeel. In de praktijk profiteerden bedrijven inderdaad van hun ERP. Nog meer profiteerden softwarehuizen. En het meest profiteerden de adviesbureaus die de klant ‘hielpen om hun processen anders in te richten en de ERP-software in hun organisaties daadwerkelijk geïmplementeerd te krijgen’.

Veel bedrijven hebben zelfs tien keer meer uitgegeven aan advies dan aan licenties. De conclusie van Gartner: de ERP-omgevingen van de meeste bedrijven zijn ouderwets, traag en inflexibel geworden. De cloud – snel, licht en standaard – lonkt. Alleen de van zichzelf ‘logge’ kernfuncties rond productie en financiële administratie blijven on-premise, voorspelt Gartner.

Bron: Automatiseringgids februari 2014