Digital

Digital

Nieuws

Nieuwe NEN-richtlijn in de maak

NEN ontwikkelt de Nederlandse praktijkrichtlijn ‘Opleveren en overdragen van software’ (NPR 5325). De richtlijn legt van alles vast over het beoordelen van kwaliteit van software en is gericht op onderhoud en herbruikbaarheid van software.

In de praktijk ontstaan altijd grote problemen, misverstanden en uiteindelijk ruzies bij het overdragen van software van ontwikkelorganisatie naar beheerorganisatie. Daar wil de NEN met deze richtlijn iets aan doen. De richtlijn richt zich op de fysieke overdracht van de software en de overdracht van kennis.
De fysieke overdracht gaat over bronbestanden, documentatie en testware. “Kwaliteitscontroles van deze onderdelen moeten het mogelijk maken om meer inzicht te krijgen in de kosten, risico’s, efficiënt en effectief toekomstig onderhoud van software voor de af te sluiten sla’s en contracten.”

De normcommissie ‘Software and systems engineering’ stelt de richtlijn op en zal daarvoor actief contact zoeken met software-inkopers, kwaliteitsmanagers, ontwikkelaars, gecertificeerde instellingen, onafhankelijke auditors, testers en organisaties die software onderhouden. Begin 2015 moet de praktijkrichtlijn gereed zijn.

Bron: Computable februari 2014