Digital

Digital

Nieuws

Gemeente Ede bespaart fors met open-source

De gemeente Ede bewijst dat de keuze voor open-source-software leidt tot lagere ICT-kosten. De gemeente betaalt aan softwarelicenties nog geen tien procent van wat de gemiddelde Nederlandse gemeente eraan uitgeeft.

Bart Lindeboom, hoofd I&A van de gemeente, schetst in het kort de belangrijke kenmerken van een geslaagde overstap op open-source-software. Het gaat volgens hem om:

  • geen harde dwang, maar gebruikers rustig aan helpen in de gewenste richting: ze laten wennen aan open-source-pakketten
  • geen heiligverklaring van open-source, maar bij aanbestedingen een sterke nadruk op goedkoop – waarbij de eis van een minimale omzet van de leverancier in Ede niet meer voorkomt

De besparing op licenties is ongeveer negentig procent, de beheerkosten zijn slechts een paar procenten boven het landelijk gemiddelde. Een groot succes.

De belangrijkste uitdaging voor een gemeente ziet Lindeboom in het uitfaseren van de afhankelijkheid van Oracle. Ede is een eind gekomen en heeft zelfs huisleverancier Centric zover gekregen dat die werkt aan ondersteuning van de open-source-database PostgreSQL.

Bron: Digitaal bestuur februari 2014