Digital

Digital

Nieuws

Printen 2.0: doe mij maar een grachtenpand

Architectenbureau DUS is begonnen met het printen van een grachtenpand van bio-plastic. Dat meldt de Automatiseringgids. De architecten maakten zelf, in samenwerking met de internetgemeenschap, een reusachtige versie van de Ultimaker, een doe-het-zelfprinter van Nederlands fabricaat. Ze noemden hem KamerMaker XL en plaatsten hem in een zeecontainer aan het Buiksloterkanaal in Amsterdam. Daar printen ze nu de eerste onderdelen voor het eerste driedimensionaal geprinte woonhuis ter wereld.

Henkel sponsort de onderneming en levert het bio-plastic waarvan het huis, kamer voor kamer, wordt gemaakt. Alle kamers hebben een eigen ontwerp en een eigen thema. De kwaliteit en stevigheid van de kamers wordt na het printen gecontroleerd. Pas als alles in orde is, zet bouwbedrijf Heijmans de boel in elkaar.

Overigens is het niet zoals veel mensen denken: “Ik zet vanochtend de printer aan en vanmiddag is mijn huis klaar.” Het project duurt een jaar of drie. Amsterdam heeft concurrentie van de Universiteit van Zuid-Californië. Ook die is een woongebouw aan het printen.

Bron: Automatiseringgids januari 2014