Digital

Digital

Nieuws

Minister Blok wil burger digitaal verleiden

Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst sprak op het iBestuur-congres in Den Bosch over de ambitie van het kabinet om de communicatie tussen burger en overheid in 2017 volledig digitaal te laten verlopen. Het moet gaan via verleiding, zei de minister, niet via verplichting,

Blok maakte een mooie vergelijking tussen de kathedraal Sint Jan en de manier waarop Nederland anno nu de automatisering van de overheid regelt: “Als je de Sint Jan vandaag zou neerzetten zou het een eindeloze bron zijn van kamervragen, spoeddebatten, rekenkamerrapporten en onderzoekscommissies. Toch zijn de Bosschenaren er trots op dat ie er staat, ook al is er 150 jaar aan gewerkt.” Een digitale overheid noemde hij ‘de digitale kathedraal: “Ik vind de opgave voor de komende jaren om te zorgen dat we een nieuw fundament leggen voor die kathedraal van de toekomst én ervoor te zorgen dat de mensen ook naar die nieuwe digitale Sint Jan toe komen.”

Om de burger te verleiden, moet je hem er allereerst van overtuigen dat zijn gegevens veilig zijn en dat het steeds zijn gegevens zijn, en niet gegevens van de overheid. De burger bepaalt van welke gegevens de overheid gebruik mag maken. Als de burger dan toestemming geeft voor het gebruik van gegevens, dan moet de dienstverlening die daarop volgt ook prima in orde zijn, aldus Blok. “Als we dat goed doen - en dat kan - kunnen we ervoor zorgen dat inderdaad in 2017 die mensen massaal - niet omdat ze gedwongen worden maar omdat ze verleid worden - met de overheid gaan communiceren langs digitale weg.”

Bron: Digitaal bestuur januari 2014