Digital

Digital

Nieuws

Kwaadwillende software is dol op cloud

Bijna de helft van de wereldwijd actieve malware – software die kwade bedoelingen heeft met uw computer en de gegevens daarop - is actief vanuit de cloud in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een onderzoek van IT-beveiligingsbedrijf Solutionary. Ook lieden met minder fijne bedoelingen worden aangetrokken door de flexibiliteit van cloudcontracten en de betrouwbare IP-adressen die de cloud biedt.

De cloud van Amazon bijvoorbeeld is gastheer van vier van de tien grootste malwaresites ter wereld, en daarmee van bijna een vijfde van de malware die op internet actief is. De nummers 6 en 8 op de lijst van kwaadwillende software (goldcentre.ru en dwinfo.ru) worden gefaciliteerd door de ‘roemruchte’ Nederlandse hoster Webazilla, die servers heeft in Europa, de Verenigde Staten, India en Singapore.

Het is niet zo vreemd dat de meeste malware actief waar het meeste internetverkeer is. Daarnaast heeft de cloud verschillende voordelen: je kunt je capaciteit gemakkelijk uitbreiden en je beschikt over IP-adressen die niemand snel zal blokkeren. Tegelijk veranderen kwaadaardige sites vaak van IP-adres om onopgemerkt te blijven. Een van de bekende malwaresites, bbe.rauzqivu.ru, veranderde in 14 dagen liefst 199 keer van IP-adres.

Solutionary geeft ook de nodige tips om vrij te blijven van malware. De belangrijkste: stel de rechten van gebruikers om software te installeren niet te ruim in. En aan gebruikers zelf is de boodschap: gebruik bij zoeken op internet niet zoektermen als ‘doctor’ of ‘software’. Die geven vrij vaak malwaresites als zoekresultaat.

Bron: Automatiseringgids januari 2014