Digital

Digital

Nieuws

Werkendam durft het aan: de cloud

Veel gemeenten zijn huiverig voor de cloud, de gemeente Werkendam niet. Hoe redeneren ze daar in Werkendam? We hebben veel op ons bordje: decentralisaties, verbetering van de dienstverlening, efficiëntier werken en realiseren van digitaal werken en digitale dienstverlening.
Hoe gaan onze informatiseerders dat ondersteunen? Door samen te werken met andere gemeenten? Nee, zegt Werkendam, dat hebben we geprobeerd, maar er is een veel betere oplossing: de hele ICT-omgeving in de cloud. De resultaten stemmen de gemeente tot grote tevredenheid.

Erwin Koenen, gemeentesecretaris, tegen e-overheid: “Kleine gemeenten, dus ook Werkendam met zo’n 26.000 inwoners, hebben te weinig geld om zelf een ICT-omgeving van een hoge kwaliteit te realiseren. Maar we hebben wel te maken met dezelfde wet- en regelgeving als grotere gemeenten. En we hebben dezelfde verantwoordelijkheden.”

Werkendam probeerde eerst een ICT-samenwerking uit met buurgemeenten Aalburg en Woudrichem. Dat leidde, door de verschillende uitgangssituaties, tot een onwerkbaar iets. De samenwerking stopte. Werkendam zocht door het hele land naar een SSC (Shared Service Center) ICT om bij aan te sluiten. Slechts één mogelijkheid diende zich aan. Die bleek te duur. Toen verkende Werkendam de commerciële markt waar alles (raadsel!) veel goedkoper bleek.

De programmamanager e-dienstverlening in Werkendam vat het zo samen: “Je verwacht dat samenwerking het goedkoopst is, maar dat is dus niet altijd zo. Bovendien is het niet eenvoudig, doordat er verschillende wensen zijn, verschillende visies en verschillende organisatieculturen.”

Uiteindelijk zette Werkendam de hele ICT-omgeving samen met Centric in de cloud. De programmamanager: “Deze oplossing was niet alleen goedkoper, maar de relaties zijn ook zakelijker. Zo kun je beter eisen stellen aan de kwaliteit van je ICT.“

Sinds de zomer van 2013 werkt gemeente Werkendam volledig in de cloud.
De bevindingen zijn positief. De boel heeft nog geen een keer plat gelegen en met de leverancier zijn goede afspraken die iedereen nakomt. Wel bleek nieuwe expertise in de ICT nodig: die van contractbeheerder.

Overigens werkt Werkendam op allerlei andere gebieden nog prima samen met de buurgemeenten. “Wij hebben met de buurgemeenten afgesproken om kennis te blijven delen. Ook staan we open voor andere gemeenten die de cloud in willen. Ik denk dat werken vanuit de cloud gaat toenemen. Waarom zou iedere gemeente dan weer zelf het wiel uitvinden? Wij willen graag onze ervaringen, kennis en de aandachtspunten delen.”

Welke gemeente volgt? is dus de vraag.

Bron: e-overheid.nl januari 2014