Digital

Digital

Nieuws

Papierloos werken is een kwestie van psychologie

Nederlandse kantoorarbeiders geloven in een papierloze toekomst, Duitse niet. Dat blijkt uit onderzoek waarover Computable bericht. Zo’n 85 procent van de Nederlandse ‘professionals’ noemt een papierloos kantoor een zeer realistisch vooruitzicht, terwijl slechts 38 procent van de Duitsers dat denkt.

Dit toekomstbeeld werkt door in alles. Zo zegt driekwart van de Nederlandse kantoorwerkers graag te werken in een papierarme omgeving, terwijl slechts de helft van de Duitsers daaraan de voorkeur geeft.
Papier- en printerfabrikanten hebben meer lol in Duitsland: Duitse kantoorwerkers printen gemiddeld drie keer zoveel als Nederlandse: 25 pagina’s tegenover negen pagina’s per dag.

Ook hebben Nederlanders bijna twee keer zo vaak als Duitsers de beschikking over mobiel internet, wat gesleep met papier overbodig kan maken.

Een woordvoerder van onderzoeksbureau Viadesk verklaart het verschil wat filosofischer: “De manier waarop het bedrijfsleven is ingericht speelt een grote rol. Duitsland kent in vergelijking met Nederland veel megabedrijven die redelijk conservatief te werk gaan. Kleine bedrijven zijn een stuk flexibeler en kennen tevens meer jonge mensen in hogere managementfuncties. Ze springen daarom sneller in op nieuwe, digitale technologieën en zien daar ook de financiële voordelen van.”

Hij bedoelt te zeggen dat de sterke vertegenwoordiging van het midden- en kleinbedrijf in Nederland de belangrijkste reden voor de voortrekkersrol op het gebied van papierloos werken is.

Tenslotte is het ook nog zo dat Duitsers veel psychologische waarde hechten aan papier: “In het onderzoek geeft bijna de helft [van de Duitsers] aan dat documenten op het bureau laten zien wat er nog moet gebeuren en dat papier in de werktas een productief gevoel geeft. De emotionele waarde van tastbare documenten is bij onze oosterburen simpelweg groter.”

Bron: Computable januari 2014