Digital

Digital

Nieuws

App als basis onder samenwerking aan mooiere stad

De gemeente Breda ontwikkelt een app om ideeën voor braakliggende terreinen op te wekken. Zo wil de gemeente Breda achttien locaties in de stad uit het slop trekken.

De app opent met een foto van de locatie en een beschrijving van wat er ooit stond. Vervolgens is het aan inwoners, ontwikkelaars en grondeigenaren om gezamenlijk ideeën te ontwikkelen over de ontwikkeling van het terrein. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente. De app is ontwikkeld door studenten van de Avans Hogeschool.
Momenteel zijn vier locaties beschikbaar in de app en er zijn er al achttien in kaart gebracht.

Een eigenschap van de app is de ‘cameraview’. Als je met je smartphone een bepaalde kant op wijst, geeft de app aan of er een braakliggend terrein in de buurt is en waar je dat kunt vinden. Ook toont de app algemene informatie over de omvang en historie van het terrein en over de eigenaar.
Gebruikers die inloggen kunnen hun ideeën posten over de manier waarop het terrein nieuw leven kan worden ingeblazen. Andere gebruikers kunnen op die ideeën reageren. Zo kom je gezamenlijk een heel eind.

Breda heeft geen actieve rol in het proces, maar levert wel de locaties en informatie voor in de app. Ook geeft de gemeente een subsidie aan eigenaren van percelen die willen deelnemen. Aan de ideeën stelt de gemeente weinig eisen gesteld: er wordt gevraagd om rekening te houden met de omgeving en de goede smaak. Ook blijft de structuurvisie leidend.

Bron: Binnenlands bestuur januari 2014