Digital

Digital

Nieuws

Nieuwe chips maken pc weer aantrekkelijk

Altijd moeilijk om aan gewone mensen uit te leggen wat het verschil is tussen werkgeheugen en opslag. Gelukkig gaat dat verschil steeds meer verdwijnen. De oorzaak: twee nieuwe soorten geheugenchips die gaan zorgen voor “een revolutie in de pc-ervaring”. Dat schrijft de Automatiseringgids.

Hoe zit het? Het werkgeheugen van pc’s wordt momenteel gevormd door DRAM-chips. Deze generatie chips gaat plaats maken voor chips van de types magnetoresistive RAM (MRAM) en Resistive RAM (RRAM). Ze zijn al succesvol in het laboratorium en zullen, bij brede toepassing, de wijze waarop we pc’s gebruiken enorm veranderen. PC’s kunnen dan net zo snel opstarten als tablets, maar bezitten veel meer processorkracht.

Het grote voordeel van de nieuwe chips is dat ze, anders dan de DRAM-chips, geen gebruik maken van elektrische spanning om gegevens op te slaan. Ze gebruiken respectievelijk magnetische lading en verschillen in weerstand. Voordelen daarvan is dat informatie niet verdwijnt als de spanning wegvalt en dat de reactie op schrijfacties wel twintig keer zo snel is. Ook gebruiken de nieuwe chips aanzienlijk minder stroom en gaan ze veel langer mee.

De nieuwe chips zijn een belofte voor de toekomst, maar om ze commercieel tot een succes te maken zijn massaproductie en een forse prijsverlaging nodig.

Bron: Automatiseringgids januari 2014