Digital

Digital

Nieuws

De vijf voorspellingen van IBM

IBM heeft de goede gewoonte ieder jaar vijf voorspellingen te doen over innovaties die zich de komende vijf jaar gaan voltrekken. Ook rond de Kerst van 2013 was het zover. De voorspellingen zijn dit keer gebaseerd op de aanname dat binnen vijf jaar ieder apparaat dat we gebruiken in staat is om te leren.

De voorspellingen van IBM:

1. Fysiek winkelen verslaat online shoppen
De mens is een sociaal wezen en gaat liever uit winkelen dan dat hij alles via internet doet. Nieuwe innovaties zullen van het bezoeken van echte winkels weer een belevenis maken, zegt IBM. Slimme winkeliers gebruiken hun fysieke winkel om de klant een geweldige ervaring te laten beleven die online niet kan worden gerealiseerd. Ze maken hierbij gebruik van ‘augmented reality’ en ‘big data analyse’. Ook zullen bestellingen razendsnel in winkels worden geleverd: twee dagen wachttijd op een pakketje gaat de geschiedenis in als een variant op flessenpost.

2. De klas onderwijst de leraar
Leraren zullen van de klas van de toekomst leren op welke manier zij les moeren geven aan iedere individuele leerling. Via ICT zijn scholen in staat overeenkomsten in leerpatronen te herkennen om zo de leerstof te personaliseren.

3. Artsen gebruiken je DNA om je gezond te houden
De medische wetenschap slaagt er steeds beter in gebruik te maken van analyse van big data en cognitieve systemen. Ook kunnen allerlei doorbraken worden verwacht in genetisch onderzoek.
Daarnaast biedt gebruik van cognitieve systemen in de cloud allerlei mogelijkheden tot persoonlijke geneeskunde. Computers zullen artsen helpen om bijvoorbeeld kanker zeer gedetailleerd te diagnosticeren en persoonlijke behandelplannen te maken voor miljoenen patiënten in de hele wereld. En om te begrijpen hoe een tumor een patiënt beïnvloedt, tot op het niveau van het DNA.

4. Een digitale bewaker beschermt je tegen digitale misbruikers
Veiligheid op internet is een hot issue – de helft van de ICT-nieuwsberichten in 2013 had veiligheid als onderwerp. We lijken kwetsbaarder dan ooit, en juist daarom ligt ‘een oplossing’ in het verschiet: over een jaar of vijf hebben we allemaal een eigen digitale bewaker die onze privacy bewaakt. “Veiligheid zal bestaan uit het verwerken van contextuele, situationele en historische data om de identiteit van een persoon op verschillende apparaten te verifiëren.”

5. De stad maakt het leven eenvoudiger (maar dat wisten we al)
Mobiele apparaten maken de mens socialer. Computers zijn straks in staat op basis van big data analyse vast te stellen wat mensen nodig hebben, wat ze leuk vinden, wat ze doen en hoe zij zich verplaatsen. Op die manier zullen mobiele apparaten mensen allerlei mogelijkheden geven om meer sociale betrokkenheid te tonen en een band op te bouwen met hun stad. Zodat de stad kan organiseren rond de behoeften van de burgers.

Meer lezen? Klik hier

Bron: Automatiseringgids december 2013