Digital

Digital

Nieuws

Cloud komt naar de Eemshaven

Apple wil een datacentrum te bouwen in de Eemshaven, in de gemeente Eemsmond (Groningen). Dat meldt Computable. De provincie Groningen is een lustoord voor datacentra: momenteel staat er eentje in de provincie, in gebruik door onder andere Google.
In 2012 verleende de provincie Groningen vergunning voor de bouw van een tweede datacentrum, met een oppervlakte van 40 hectare. In dat centrum wil Apple zich vestigen.

Datacentra zijn noodzakelijk door de tomeloze opkomst van allerlei diensten in de ‘cloud’, “waarbij gegevens niet op een eigen computer worden opgeslagen maar op het internet”.

Apple bijvoorbeeld biedt alle klanten met een Apple-account 5 GB aan opslagruimte aan in de iCloud. Ook kan Apple via het datacentrum beschikken over servercapaciteit voor diensten als de App Store of iTunes.

De locatie Eemshaven is een erg interessante plek voor bedrijven die actief zijn als leverancier van internet. Nabij de Eemshaven komt een enorme transatlantische glasvezelkabel aan land en is dus veel bandbreedte beschikbaar. Daarnaast zijn er in de Eemshaven een energiecentrale en een groot windmolenpark: energie volop voor een energieslurper als een datacentrum.

Overigens zal ook Microsoft een datacentrum in Nederland openen, in het Noord-Hollandse Middenmeer. Ook dat centrum krijgt een oppervlakte van 40 hectare.

Bron: Computable december 2013