Digital

Digital

Nieuws

Midden-Drenthe verbiedt WOB via e-mail

Burgers kunnen bij de gemeente Midden-Drenthe (Beilen en omgeving) geen WOB-verzoeken via de mail indienen. Alleen aanvragen via de post of het webformulier met DigiD-inlog worden in behandeling genomen. Een mooi voorbeeld van kanaalsturing.

De reden, aldus de gemeente: er zijn de afgelopen jaren vooral via de mail veel ‘oneigenlijke’ WOB-verzoeken binnengekomen. Verzoeken waarvan de indiener naar iets heel anders op zoek is dan naar informatie, bijvoorbeeld naar geld of het veroorzaken van overlast voor ambtenaren.

Volgens de Algemene Wet Bestuursrech is het toegestaan de weg van e-mail af te sluiten, stelt een woordvoerster van de gemeente: “Het bestuursorgaan moet het digitaal kanaal openstellen. Het is nog steeds mogelijk elektronisch een WOB-verzoek in te dienen, alleen stellen we daarbij wel aanvullende eisen. De oneigenlijke verzoeken die we krijgen, kosten handenvol werk voor ambtenaren. Dan vraagt iemand bijvoorbeeld inzage in alle inhuur van derden van de afgelopen jaar, inclusief de facturen.”

Het komt zelfs voor dat de indiener een schikking voorstelt: de gemeente hoeft de informatie niet te leveren, maar moet dan wel een som geld betalen. Dat kan, op basis van de Wet dwangsom die stelt dat een gemeente moet betalen bij te traag reageren. Sindsdien bestaan er beroepsWOBbers die zo hun geld proberen te verdienen.

Het sluiten van het e-mail-kanaal moet een drempel zijn voor zulke oneigenlijke verzoeken.

Bron: Binnenlands bestuur december 2013