Digital

Digital

Nieuws

Digitalisering bedrijfsleven is ook cultuurkwestie

Kleine en middelgrote Europese bedrijven (MKB) hebben een voorsprong op grote organisaties op het gebied van digitaal werken. Dat blijkt uit een onderzoek van het bedrijf Ricoh. Zo’n vijfenzestig procent van het MKB verwacht binnen drie jaar de digitalisering van fysieke documenten te hebben voltooid. Bij grote bedrijven is dat minder dan de helft. In ongeveer tachtig procent van de MKB-bedrijven kunnen medewerkers nu al mobiel werken aan documenten. Grote bedrijven blijven achter: rond de zeventig procent.

Het MKB werkt graag digitaal omdat het de medewerkers productiever en flexibeler maakt en de mogelijkheden tot het delen van kennis vergroot. Ook kunnen de bedrijven beter inspelen op de behoeften van klanten. Er zijn ook risico’s: medewerkers van MKB-bedrijven hebben meer dan andere kantoorwerkers de neiging informatie op te slaan op persoonlijke apparaten. Dat gedrag doet afbreuk aan de voordelen van effectief delen van informatie en aan documentveiligheid.

Ricoh introduceert het begrip iWorkers: betrouwbare en tegelijk ervaren medewerkers die 24×7 toegang hebben tot alle informatie die ze nodig hebben om hun werk te kunnen doen. Het MKB verwacht dat de meeste medewerkers in 2018 zullen passen binnen de definitie van iWorkers. Wel moeten daarvoor voorwaarden worden geschapen, zoals goed ingerichte werkomgevingen.

Leidinggevenden in het MKB zijn van mening dat effectief delen van informatie in de huidige situatie moeilijk is doordat informatiesystemen niet optimaal toegankelijk zijn met mobiele apparaten: veel bedrijfskritische processen en documentenstromen zullen moeten worden herzien om bedrijven en de medewerkers in de toekomst naar wens te kunnen ondersteunen.

Tenslotte hebben zelfs de leidinggevenden in het MKB oog voor culturele uitdagingen bij informatiebeheer: het is een uitdaging om de cultuur van informatie delen te realiseren. Dat is in meer dan de helft van de bedrijven nog geen gemeengoed.

Bron: marqit.nl december 2013