Digital

Digital

Nieuws

Fujitsu maakt Japanse boerderij productiever

Een Japanse boer maakt in een jaar gemiddeld 34.550 euro winst. Hij investeert vervolgens in machines, zaaizaad en andere middelen. Daarna blijft er 10.350 euro over om van rond te komen met zijn familie. Geen vetpot. Maar in Japan zit men niet gauw bij de pakken neer: het land koploper in technologie en ontwikkeling en ziet het als een uitdaging om zelfs mini-bedrijven op het platteland rendabel te maken.

Het bedrijf Fujitsu helpt daarbij: het heeft een digitale proefboerderij ingericht, de Akisai Food and Agriculture Cloud. Daarmee test het elektronicaconcern nieuwe techniek, onder meer cloud-based softwareprogramma’s, die de productiviteit van Japanse boeren moeten verhogen.

Wat kun je als boer met het Akisai service programma van Fujitsu? Je kunt alle gegevens over personeel en bedrijf tevoorschijn toveren, inclusief de gewerkte uren en de productie. Niet alleen van jezelf (als kleine boer), maar ook van je werknemers. Je kunt via Google Maps je percelen aanduiden en zien wat de opbrengst van die percelen is. Je kunt zien hoe lang een medewerker met een taak bezig was en wat het weer was.

Boerenbusiness schrijft: “Het paradepaardje van Fujitsu is de live data stream van hun proefboerderij, die bestaat uit een kas en enkele percelen. Die liggen slechts een kilometer vanaf de fabriek maar kunnen zich net zo goed in een ander land bevinden.”

Het programma van Fujitsu kan ook de temperatuur, de luchtvochtigheid, de windsnelheid en de zonnekracht meten en regelen. Met behulp van pedometers (stappentellers) kan het zelfs informatie geven over een kudde koeien: “De stappentellers geven namelijk aan hoe actief een koe is. Hoe actiever de koe, des te gezonder en vruchtbaarder zij is.” Volgens Fujitsu kun je met deze informatie de ideale inseminatietijd van koeien bepalen en zo de bevruchting met dertig procent verbeteren.

Ook de bemesting van groente wordt door het programma geregeld.

Goedkoop is het niet, meldt boerenbusiness.nl. Instapprijs is 2.000 dollar, meer geavanceerde modellen kosten rond de 15.000 dollar. Voor een Japans keuterboertje niet te betalen. Momenteel althans. Volgens boerenbusiness is het nog slechts een kwestie van tijd voordat de boertjes de techniek nodig zullen hebben om alleen maar te kunnen overleven.

Bron: boerenbusiness.nl december 2013