Digital

Digital

Nieuws

Hyves volledig gearchiveerd

Het ooit zo populaire sociale netwerk Hyves eindigde zijn bestaan begin december 2013. Aan alles komt een eind, maar dat wil niet zeggen dat alle inhoud van Hyves zomaar verloren mocht gaan. Vonden een heleboel mensen.
Hyves-leden zelf konden hun foto’s, filmpjes en mijmeringen naar de eigen omgeving downloaden. Het Archive Team wilde de informatie van alle accounts van het Nederlandse sociale netwerk voor de eeuwigheid bewaren. Dat is gelukt, net voor het sluiten van Hyves. De Hyves-back-up zal worden gepubliceerd op Archive.org, het Amerikaanse non-profit webarchief.
Helemaal automatisch verliep het kopiëren van Hyves niet. Het Archive Team zette zijn Warrior-applicatie in en vervolgens zijn wel 100 vrijwilligers een paar weken bezig geweest om het materiaal van alle Hyves-accounts binnen te tanken. In totaal ging het om meer dan negen miljoen items met een gezamenlijke omvang van 25.512 GB.

Het Archive Team omschrijft zichzelf op zijn website als Archive Team is een los collectief van eigenzinnige archivarissen, programmeurs, schrijvers en herrieschoppers gericht op het redden van digitaal erfgoed.

Bron: Webwereld november 2013