Digital

Digital

Nieuws

Automatisering kost banen, maar niet onder ICT’ers

Tempo Team heeft een trendrapport geschreven over de werkgelegenheid in Nederland en concludeert dat de werkloosheid hoog zal blijven. Een van de oorzaken daarvan is de voortschrijdende automatisering waardoor vooral bij banken en verzekeraars de komende jaren veel banen verdwijnen.

Wel neemt de vraag naar it’ers, internetspecialisten, procesingenieurs, logistiek specialisten, techneuten en docenten toe. Als mensen zich niet tijdig omscholen, meldt Tempo-Team, dan ontstaat er naast werkloosheid een groot tekort op de arbeidsmarkt.

Een woordvoerder: “Veel mensen die als gevolg van die oprukkende automatisering hun baan verliezen, hebben niet altijd de juiste competenties om de openstaande vacatures in te vullen. We kunnen het ons door de crisis nu nog moeilijk voorstellen, maar de schaarste van talent wordt de komende jaren echt een probleem waar onze economie last van gaat krijgen. Veel werkzoekenden komen simpelweg niet aan de slag omdat ze niet het goede profiel hebben. Bedrijven die hun vacatures niet krijgen ingevuld, gaan mensen wegkapen. Een war for talent dus.”

Veel bedrijven houden nu al rekening met een uitstroom van goed presterende mensen als de economie aantrekt: ze investeren in de begeleiding en ontwikkeling van hun personeel. Tempo Team adviseert: “Breng in kaart welke vaardigheden je mensen in de nabije toekomst nodig hebben en bied tijdig opleidingstrajecten aan. Zo voorkom je over enkele jaren een exodus van talent.”

Bron: Computable november 2013