Digital

Digital

Nieuws

Teamuitjes overheid zijn verplicht

Een keertje lekker niet meedoen aan teambuilding is er ook al niet meer bij. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep bepaald. De Raad deed uitspraak in een zaak die een medewerker van de Friese gemeente Franekeradeel had aangespannen tegen zijn werkgever. De Raad bevestigde daarmee een uitspraak van de rechtbank in Leeuwarden.

Wat was het geval? Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente kondigde in mei 2011 op intranet een fietstocht aan in het kader van teambuilding. Het college deelde mee dat de activiteit moest worden beschouwd als werk en dat daarom iedereen verplicht aanwezig moest zijn. Wie eigenlijk vrij was, kon zijn uren compenseren. Wegblijven was geen optie.

Eén medewerker weigerde deel te nemen aan het uitje omdat hij fietsen met collega’s met geen mogelijkheid kon beschouwen als werk. Ook was hij niet van plan zijn vrije vrijdagmiddag zomaar op te geven. Zijn chef gaf hem dienstopdracht te verschijnen, maar hij verscheen niet. Daarom kreeg hij een disciplinaire straf in de vorm van een schriftelijke berisping. Daartegen ging de ambtenaar in beroep.

De Raad van Beroep heeft nu vastgesteld dat een ambtenaar niet zelf mag bepalen of een activiteit bedoeld voor teambuilding zinvol is en tot werk behoort of niet. Het staat iedere gemeente vrij teambuilding door een fietstocht aan te merken als werk. Ook al omdat teambuilding baat heeft bij een zo groot mogelijke deelname.

Bron: gemeente.nu november 2013