Digital

Digital

Nieuws

Europa te verdeeld voor eigen cloud

Europa is zo verdeeld dat Gartner-analist Paolo Malinverno zich nauwelijks kan voorstellen dat er op korte termijn een Europese cloud komt. Dat zei hij tijdens een beurs in Barcelona. Bijna honderd procent van de huidige cloudleveranciers in Europa is Amerikaans van oorsprong. Daar zal niet snel verandering in komen.

Malinverno reageerde op de inspanningen van Europarlementariër Judith Sargentini (Groen Links) om een Europese cloud te vormen. Het heeft de steun van de Commissie van Justitie van het Europees Parlement en van de Europese Commissie, maar het is volstrekt onhaalbaar, zegt Malinverno.

Ook de huidige cloudleveranciers (zoals Amazon, Google, Rackspace, , Bluelock, Microsoft, HP en IBM) zullen niet snel een Europese cloud optuigen. Werner Vogels, topman van Amazon, heeft al gezegd dat een cloud in Europa ‘totaal overbodig’ is, omdat de Amerikaanse aanbieders de veiligheid van gegevens garanderen.

Malinverno noemde nog een aantal andere redenen voor het uitblijven van een Europese cloud. Zoals de per land verschillende privacyrichtlijnen in Europa. En de verschillende snelheden op het gebied van adoptie van nieuwe technologie. Ook de economische recessie is ‘een hinderpaal’.

Niettemin beschouwt Malinverno cloud computing wel degelijk als ‘niet te stuiten’. Zijn aanbeveling: “Het gaat gebeuren, zelfs in Europa. Dan moet je een voorbeeld nemen aan Machiavelli: Als je ze niet kunt verslaan, sluit je dan bij ze aan. Ga aan de slag met cloud. Gebruik daarvoor services brokers. De makelaars die wel geworteld zijn in Europa en een vuist kunnen maken tegen de Amerikaanse bedrijven.”

Bron: Computable november 2013