Digital

Digital

Nieuws

Europa niet te verdeeld voor eigen cloud?

Gartner meent dat Europa te verdeeld is voor een eigen cloud. Maar intussen worden in Duitsland de eerste verkenningen gedaan voor een eigen Europese cloud. Die cloud moet spionvrij zijn. De Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten worden geweerd.

Het initiatief voor de cloud komt van de Europese Unie. De gedachte erachter: Europese landen hebben behoefte aan een gereguleerd, beveiligd, Europees systeem voor dataopslag. Een cloud waarop Europese regeringen en burgers kunnen vertrouwen.

Zo’n cloud heeft een toezichthouder nodig die zorgt voor het bewaken van privacyregels die gebaseerd zijn op de Europese wetgeving. President Toomas Hendrik Ilves van Estland, een van de sponsoren van het project: “Vijfennegentig procent van de clouddiensten die nu worden gebruikt in Europa komt uit een andere juridische omgeving, zonder enige Europese deelname hierin. Dan geldt het soort veiligheid dat andere landen belangrijk vinden, maar niet de beveiliging die voldoet aan de Europese behoeften.”

Het wordt geen eenvoudige klus om één Europese cloud van de grond te krijgen. Het huidige beleid van lidstaten moet worden geharmoniseerd en het is lang niet zeker of alle lidstaten mee willen doen. Tot nu toe hebben slechts 11 van de 28 ingetekend voor Cloud for Europe.

Eurocommissaris Neelie Kroes vindt dat geen beletsel, het gaat precies zoals met de invoering van de euro, zegt ze: “Toen zijn we ook maar met een paar lidstaten gestart. Nu staan de andere nog steeds te kloppen om mee te doen.”

Ook de Duitse IT-commissaris Cornelia Rogall-Groth ziet alleen maar voordelen: “Clouddiensten kunnen de productiviteit vergroten en kleine tot middelgrote bedrijven bevrijden van grote investeringen in IT.”

Bron: zdnet november 2013