Digital

Digital

Nieuws

Internet of things schreeuwt om beveiliging

Overheid en burgers moeten hun gegevens steeds beter gaan beveiligen. Vooral tegen (andere) overheden die het verzamelen van gegevens zien als een belangrijke voorwaarde voor hun nationale veiligheid. Dat stelt Peter Sondergaard, hoofd onderzoek bij Gartner, bij de opening van Gartners Symposium annex ITxpo in Barcelona.
Zijn boodschap: “Houd data die voor uw bedrijf van belang zijn of waarvan het uitlekken tot grote bedrijfsschade kanleiden, volledig onder controle. Privacy by design hoort uitgangspunt te zijn bij het opzetten van uw ICT-infrastructuur.”

Beveiliging is volgens Sondergaard het belangrijkste onderwerp in dit tijdperk waarin ‘the Internet of Things’ stormenderhand de wereld verovert. Want ga maar na: de prijzen voor online zijn dalen en over een paar jaar zijn zo’n 30 miljard slimme dingen verbonden met internet (van jurken tot broodbakmachines) en meer dan 7 miljard slimme apparaten (pc’s, tablets, smartphones).
En alles wat aan internet verbonden is, kan gegevens delen via internet, en die gegevens kunnen in verkeerde handen vallen.

Een gegevensvloedgolf, noemt Gartner het. Opgave voor IT-afdelingen: zorgen dat die gegevens veilig kunnen worden verwerkt.

Bron: Automatiseringgids november 2013