Digital

Digital

Nieuws

Digitaal sociaal hospitaal helpt vastgelopen burgers

Bestuurskundige Albert Jan Kruiter en compagnons hebben een ‘digitaal hospitaal’ gebouwd dat burgers een handje helpt als ze verdwaald zijn geraakt in het bureaucratische systeem. Ze noemen het: Sociaal Hospitaal.

Kruiter – werkzaam bij het Instituut voor Publieke Waarden - vertelde over zijn ziekenhuis in het nachtelijke radioprogramma Casa Luna en werd vervolgens bedolven onder de vragen. Tegen Binnenlands bestuur zegt hij: “De telefoon stond roodgloeiend met mensen met bureaucratische problemen. Ook onze mailbox zat vol. We kwamen erachter dat we kennis hebben waarmee we die mensen kunnen helpen. Vooral over hoe bureaucratie werkt. Zo is het Sociaal Hospitaal ontstaan.”

Het Instituut voor Publieke Waarden opereert op alle terreinen waar de overheid zich terugtrekt en waar burgers of bedrijven zelf het ontstane gat moeten invullen.

Hoe werkt Sociaal Hospitaal? Het is niet een systeem waarin je een probleem stopt en waar vervolgens automatisch een oplossing uitkomt. Sociaal Hospitaal is een website waar je vragen kwijt kunt en die vragen leiden tot onderzoek door het Instituut voor Publieke Waarden. De menselijke maat voert dus de boventoon.

Soms zijn de problemen heel eenvoudig op te lossen. Mensen hebben dan bij het verkeerde loket aangeklopt. Maar ook zeer ingewikkelde problemen komen voorbij.

Het is een leuk hospitaal, vindt Kruiter: “Wij zijn geen hulpverleners en kunnen echt breed kijken. Daardoor hebben we goed zicht op de problematiek en kunnen we dingen samenvoegen.”

Het sociaal hospitaal is hier te vinden.

Bron: Binnenlands bestuur november 2013