Digital

Digital

Nieuws

Simpel informatie uitwisselen over riolen

De basis onder goede communicatie is dezelfde betekenis geven aan dezelfde begrippen. Dat hebben 35 partijen op het gebied van riolering en stedelijk waterbeheer goed begrepen. Samen hebben ze afgesproken gebruik te maken van het Gegevenswoordenboek Stedelijk Water (GWSW). Het moet de kosten flink drukken.

De partijen hebben een convenant gesloten en daarmee beloofd dat ze uiterlijk 1 januari 2015 hun software en procedures afstemmen op het GWSW. Deelnemende partijen zijn een aantal gemeenten, KING, Geonovum, Stichting RIONED, ingenieursbureaus en inspectiebedrijven.

Het GWSW bevat definities van objecten uit de rioolsector zoals rioolputten, gemalen en filtersystemen, inclusief hun onderlinge relaties en kenmerken als ligging, afmetingen, materiaal en onderhoudstoestand.

Een woordvoerder: “Als de partijen in deze sector volgens die standaarden informatie gaan uitwisselen, levert dat besparingen op. Je krijgt geen dubbel werk meer, zoals het nog eens opnieuw inmeten van objecten bij het veranderen van softwarepakket. En het uitwisselen zelf verloopt gemakkelijker.”

Bron: Binnenlands bestuur november 2013