Digital

Digital

Nieuws

Haarlem beheert bomen met een chip

Hij bestond al voor huisdieren, de chip, Haarlem past hem nu ook toe in bomen. Niet in alle bomen, maar alleen in de drieduizend monumentale bomen die de stad kent. Door de bomen te chippen, kunnen we ze beter beheren, verklaart de gemeente.

De bomen moeten, om monumentaal te zijn, minstens vijftig jaar oud zijn. Bijna de helft van de bomen is zelfs van voor de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast hebben bomen die geplant zijn voor een bijzondere gelegenheid kans op het kenmerk ‘monumentaal’.

Alle monumentale bomen krijgen een chip ingebracht die met een mobiel apparaat op korte afstand is uit te lezen.

Momenteel registreert Haarlem haar monumentale bomen slechts in een computersysteem. Dat schept afstand. Dankzij de chip kunnen beheerders bij de boom zelf snel de gegevens over historie, vitaliteit en veiligheid raadplegen en daardoor kunnen ze gerichter aandacht en verzorging bieden.

Wethouder Lukas Mulder voorzag onlangs de eerste boom, een 173 jaar oude plataan, van een chip. De boom heeft het overleefd.

Als particulieren menen te beschikken over een monumentale boom op hun terrein, dan kan hun boom, na beoordeling door de gemeente, ook een chip krijgen.

Bron: Binnenlands bestuur oktober 2013