Digital

Digital

Nieuws

Provincie Groningen voorlopig zonder zaaksysteem

De provincie Groningen staat nog steeds volledig achter het concept van zaakgericht werken, maar zal dat niet gaan realiseren met het zaaksysteem Verseon van Circle Software. Circle won de aanbesteding in 2012, maar uit een pilot bleek volgens het provinciebestuur dat het systeem onvoldoende gebruikersvriendelijk is en niet aan de beveiligingseisen kan voldoen.
Leverancier Circle vindt het de opzegging van de samenwerking een onbegrijpelijke en treurige aangelegenheid.

Het staken van de invoering werd breed bekend toen Gedeputeerde Staten van Groningen een brief aan de Provinciale Staten actief openbaar maakte via de website. GS schrijft in die brief “dat de invoering van het zaakgericht werken een langdurig en ingrijpend proces is en dat de overgang naar het nieuwe Verseon-zaaksysteem van Circle Software een te grote stap in dit proces bleek te zijn”.

Circle Software deelt in een reactie aan Computable mee dat er geen enkele aanleiding was om te stoppen met het project. Circle spande zich bijzonder in om te voldoen aan de (opgeschroefde) eisen van de provincie en is tijdens het traject nooit in gebreke gesteld. De brief van GS noemt Circle ‘tendentieus en onvolledig’.
De belangrijkste oorzaak van de breuk noemt Circle Software ‘de weerstand die het zaakgericht werken vaak intern oproept’. Zulke weerstand is volgens Circle alleen te overwinnen door ‘visie, leiderschap, commitment en communicatie.’

De provincie verwacht een aantal opgeleverde onderdelen van het project voor zaakgericht werken in de nabije toekomst nog te kunnen (her)gebruiken.

Intussen heeft de Statenfractie van de SP opheldering gevraagd over het project.

Bron: Computable oktober 2013