Digital

Digital

Nieuws

Waterschapshuis wacht verbouwing.. maar wat voor één?

Het Waterschapshuis, de Shared Service Organisatie voor de ICT van de waterschappen, heeft Gartner onderzoek laten doen naar de mogelijkheden om in soberder vorm verder te gaan. En toch meerwaarde te hebben voor de waterschappen.
Het Waterschapshuis zelf wil het liefst een facilitair ict-bureau zijn dat de regie voert over een aantal collectieve zaken, waaronder standaarden, de inkoop van ict-licenties en advisering. Halverwege november zal het bestuur van het Waterschapshuis een besluit nemen over de toekomstige taakvervulling van het Waterschapshuis. Het rapport van Gartne is daarbij een belangrijke leidraad.

Voordelen van de beoogde taakvervulling zijn:

  1. de waterschappen worden ontzorgd op ICT-gebied
  2. het collectieve financiële risico voor de waterschappen neemt af
  3. de kosten van het Waterschapshuis lopen terug van twintig naar zeven miljoen euro per jaar

Nadelen zijn er ook, zegt Gartner: zo’n 3,5 miljoen euro is nodig voor de afvloeiing van personeel, een verwachte toename van 10-15 procent aan ICT-kosten voor de waterschappen is realistisch, en een aantal belangrijke medewerkers met specifieke kennis en competentie zullen de waterschapswereld verlaten (om later voor veel geld moet worden ingekocht). Ook is het risico groot dat alle waterschappen zelf steeds het wiel gaan uitvinden omdat “het overkoepelend inzicht wegvalt”.

Het Waterschapshuis moet in elk geval iets: het draagvlak voor de organisatie onder de waterschappen is flink afgenomen sinds het floppen van de bouw van het gezamenlijke belastingsysteem Tax-i.
Veel waterschappen hunkeren ernaar zelf hun ict-beleid te kunnen vormgeven en uitvoeren. Het ontwikkelen van systemen willen ze aan de markt overlaten.

Bron: Computable oktober 2013