Digital

Digital

Nieuws

Gemeentehuis in supermarkt

Het is in de gemeente Reeuwijk mogelijk in de supermarkt van Jumbo een GBA-uittreksel te kopen. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft er een zelfbedieningszuil neergezet. Bij wijze van proef. Dus als niemand er gebruik van maakt, of jongeren de zuil gebruiken als hangplek, is het feest voorbij.

De zelfsbedieningszuil biedt laagdrempelige dienstverlening aan mensen die geen zin hebben om naar het gemeentehuis in Bodegraven te gaan. Via de zuil kunnen burgers de meest voorkomende zaken regelen met de gemeente: doorgeven van een verhuizing, opvragen van uittreksels burgerlijke stand/GBA, verklaring naamgebruik, verklaring geheimhouding, WMO-formulieren en maken van een afspraak met Burgerzaken.

Identificatie aan de zuil geschiedt door een identiteitsbewijs door de ingebouwde scanner te halen. DigiD zou een te grote drempel opwerpen: die kennen mensen namelijk vaak niet uit hun hoofd of vergeten ze als ze aan het winkelen zijn.

Waarom deze stap? Een woordvoerder: “Bodegraven en Reeuwijk zijn gefuseerd, maar het gemeentehuis in Reeuwijk is gesloten. Daar en in de andere kleine kernen van de gemeente kan de dienstverlening dus verbeterd worden. Dit past bij onze filosofie de dienstverlening dicht bij de burger te brengen.”

Het is voor het eerst dat een zuil van dit merk buiten een gemeentehuis staat. In gemeentehuizen zelf wordt ie weleens ingezet ter vervanging van de traditionele balie.

Bron: Binnenlands bestuur oktober 2013