Digital

Digital

Nieuws

Haastige spoed is niet goed in ICT

Het kabinet verkondigt allerlei plannen die op korte termijn allerlei bezuinigingen moeten opleveren. Een belangrijke rol bij die plannen speelt ICT. Maar grote haast maken bij het inrichten van ICT en informatievoorziening is vragen om ellende. Dat zegt Nederland ICT, de branchevereniging van ICT-bedrijven.

In de miljoennennota stelt het kabinet vast dat aanzienlijke bezuinigingen te behalen zijn met de decentralisaties van de Jeugdzorg, de WMO en de AWBZ. Die decentralisaties vragen om een goede ICT-ondersteuning, maar zijn zo complex dat niet op korte termijn standaard ICT-oplossingen kunnen worden geboden. Bovendien gaat de informatiehuishouding van de overheid overhoop en dat vraagt om een goed inzicht in de mogelijkheden en onmogelijkheden van ICT. Dat is er nog niet.

Nederland ICT: “Deze decentralisatieoperatie lukt alleen als zorgvuldigheid voorrang krijgt boven niet-realistische uitvoeringsdata. Den Haag kiest ervoor het ontwerpen en aanbesteden van ICT-systemen in gang te zetten terwijl de wetgeving nog niet is afgerond. Dit leidt onvermijdelijk tot ICT-problemen.”

Helemaal geschrokken is Nederland ICT van het feit dat het CPB, in een recent rapport over de decentralisaties, ICT niet eens noemt als factor (en risico) van belang.

Bron: Binnenlands bestuur september 2013