Digital

Digital

Nieuws

Beveiliging krijgt te weinig aandacht van IT’er

IT-medewerkers hebben een slecht ontwikkeld gevoel voor beveiliging. Dat zegt directeur Ronald Prins van het Delftse beveiligingsbedrijf Fox-IT tegen Computable. Ze zouden een voorbeeld moeten nemen aan medewerkers van bedrijven die ervaring hebben met fysieke beveiliging, bijvoorbeeld in de olie- en gasindustrie. Daar zit de aandacht voor veiligheid in de genen. Dat zou bij IT’ers ook zo moeten zijn.

Prins spreekt op de eerste dag (27 november 2013) van het landelijk Architectuur Congres. Daar zal hij zijn mening toelichten. Hij vindt in elk geval dat zeker IT-architecten een hoofdrol moeten spelen bij het beveiligen van systemen.

Het vreemdste van alles vindt hij nog dat IT-beveiliging vooral is gericht op het optrekken van hoge firewalls en andere muren: “Als een wolf de schapen van een boer opvreet, dan grijpt hij zijn geweer, trekt erop uit en schiet hij de wolf dood. Hij zet geen hoger hek rond de wei.”

Prins adviseert te investeren in mensen in plaats van in muren: “De beste beveiliging is het aanstellen van een medewerker wiens taak het is elke dag de activiteit op het netwerk te monitoren en bij incidenten actief in te grijpen.”

Op de kritiek dat hij zijn mening ventileert als belanghebbende, reageert Prins vrij simpel: “Wij zitten niet om extra werk te springen.”

Bron: Computable september 2013