Digital

Digital

Nieuws

Enschede mag niet in archieven Twenterand

Vijf Twentse gemeenten hebben gezamenlijk hun toezicht- en handhavingsprocessen gedigitaliseerd. De medewerkers handhaving kunnen met de iPad toezicht houden in elkaars gemeenten… alleen moeten ze wel af en toe van iPad wisselen…

De handhavers houden toezicht met een iPad waarmee ze alle dossiers, tekeningen en vergunningen die van belang zijn, kunnen raadplegen. Elke handhaver kan in elke gemeente toezicht houden, omdat de gemeenten werken met dezelfde checklist. Alle gegevens die worden ingevoerd op de iPad, worden gesynchroniseerd met het vergunningensysteem in de backoffice.

Overigens zijn er grenzen aan het samen toezicht houden. Een handhaver uit de ene gemeente kan niet met zijn eigen iPad een controle doen in een buurgemeente: hij moet eerst de iPad van die buurgemeente ophalen. De betrokken gemeenten geven elkaar namelijk geen toegang tot de backoffice-systemen. Een woordvoerder: “Enschede laat Twenterand niet in zijn archieven toe.”

Voordat de gemeenten op deze manier konden samenwerken, ging er wel wat water door de rivier. Een woordvoerder: “We hebben de koppen bij elkaar gestoken en besloten ook de processen geheel identiek te maken. Dat hebben we eerst geregeld, waarna de aanbesteding kon worden gedaan.”
Het resultaat mag er zijn.

Bron: Digitaal bestuur september 2013