Digital

Digital

Nieuws

Ook Werkendam de cloud in

Werkendam heeft zich gevoegd bij de groeiende rij van gemeenten die de ICT-omgeving inclusief alle applicaties in de cloud zet. De keuze van Werkendam viel op de private cloudoplossing van Centric en HP. Centric noemt die cloud zelf ‘Infrastructure as a Service’ (IaaS).

Werkendam heeft zelf geen servers meer voor gegevensopslag of voor de backoffice. Zo’n honderd applicaties en twee miljoen bestanden zijn de cloud ingeschoten. Alle programma’s, afkomstig van tientallen leveranciers, draaien in de datacentra van Centric.

Alle softwareleveranciers van de gemeente waren bereid mee te werken aan de transitie naar de cloud. In het begin was het wennen, omdat ze niet langer de gemeente maar Centric als contactpersoon hebben.
Centric toonde zich bereid om voor de software van derden een non-disclosure agreement te tekenen. In veel gevallen is Centric immers een concurrent van andere softwareleveranciers.

Werkendam heeft de stap naar de cloud gezet om voorbereid te zijn op hogere eisen aan de dienstverlening als gevolg van de komende decentralisaties in het sociale domein. “De gemeente staat op het standpunt dat het door de groeiende complexiteit, gevoeligheid en afhankelijkheid niet meer reëel is de ict in huis te houden.” Een woordvoerder zegt tegen Computable dat werken in de cloud veel voordelen biedt: “In een cloudomgeving is de infrastructuur verregaand gestandaardiseerd en gestabiliseerd en worden hardwarefalen en systeemcrashes automatisch opgelost. Dit levert een grote infrastructurele betrouwbaarheid.”

Werkendam blijft zelf wel het functioneel beheer van haar applicaties verzorgen.

Bron: Computable september 2013