Digital

Digital

Nieuws

Nieuwe Basisregistratie Personen geen zekerheidje

Minister Plasterk beslist binnenkort over de koers van het programma Modernisering GBA (mGBA). De opties zijn: het staken van de ontwikkeling van de software voor de nieuwe Basisregistratie Personen (BRP) of opnieuw veel geld pompen in die software.

Het besluit van de minister hangt voor een groot deel af van een rapportage die onderzoeksbureau Gartner binnenkort zal opleveren. Daarin wordt serieus gekeken naar ‘vernieuwbouw’ van de bestaande centrale GBA-component GBA-V. Dat zou betekenen dat de onderdelen van de BRP die al zijn ontwikkeld, worden verprullebakt.

Plasterk heeft in het voorjaar van 2013 al aan de Kamer laten weten dat het niet goed ging met de ontwikkeling van de nieuwe software en dat hij verschillende vervolgscenario’s wilde onderzoeken. Ook aan de leveranciers heeft hij gevraagd hun inzichten over hoe het verder moet met hem te delen.

PinkRoccade is tegen het stoppen van de ontwikkeling. Het zou een desinvestering van vele miljoenen euro’s voor de gemeenten en de industrie betekenen. Gemboxx is dezelfde mening toegedaan, maar pleit voor een aanpassing van de migratiestrategie. Grote leveranciers zouden dan minder worden bevoordeeld en de gemeenten krijgen meer keuzevrijheid. Stoppen noemt Gemboxx ‘een enorme verkwisting’.

Directeur Miedema van Gemmbox vindt het overigens wel meevallen met de mGBA-problemen: “Maar de wetgevingsjuristen bij BZK hebben veel invloed op het specificeren van de functionaliteit.” Ook verdenkt hij het Agentschap BPR, verantwoordelijk voor de huidige GBA, ervan niets te zien in de modernisering ervan.

Bron: Digitaal bestuur 12 september 2013