Digital

Digital

Nieuws

Haagse cafébaas vraagt vergunning aan via ondernemingsdossier

Haagse horeca-bedrijven krijgen het gemakkelijk als ze een vergunning willen regelen: ze kunnen dat voortaan doen via het online Ondernemingsdossier. Het gaat om vergunningen voor bijvoorbeeld een avondje langer open blijven en een tijdelijke terrasuitbreiding. Tot op heden een flinke papierwinkel, straks een vinkje zetten in het online Ondernemingsdossier.

In dat dossier legt de ondernemer gegevens vast voor toezichthouders en vergunningverleners van de gemeente. Die gegevens hoeft hij maar één keer vast te leggen. Ze worden niet steeds voor controles bij de ondernemer opgevraagd.
Een digitale aanvraag via het Ondernemingsdossier verloopt sneller, omdat informatie wordt hergebruikt. De aanvrager is niet afhankelijk van openingstijden van gemeentelijke diensten. Zelfs de gemeente heeft minder administratieve last: “Nu kan de controlerende ambtenaar in Den Haag zelf het dossier in.”

De Haagse wethouder Baldewsingh (ICT) verwacht dat in de nabije toekomst ook ondernemingen uit andere branches kunnen profiteren van het Ondernemingsdossier. In Nederland gebruiken momenteel 46 gemeenten, drie provincies en twee rijksinspecties het Ondernemingsdossier. Het enthousiasme is groot.

Bron: Digitaal bestuur 22 juli 2013