Digital

Digital

Nieuws

Amsterdamse ouderen gefrustreerd door digitalisering

Amsterdammers kunnen hun parkeervergunningen sinds 1 juli alleen nog digitaal regelen. Dat levert niet alleen tevredenheid op bij de gemeente, maar ook veel onbegrip en frustraties bij ouderen met een auto.

De volledige digitalisering van het parkeren in Amsterdam betekent in de praktijk dat parkeercontroles plaatsvinden door kentekens te scannen en draadloos te controleren of het voertuig recht heeft te staan waar het staat. Door het hele traject te digitaliseren, kan de hoofdstad tientallen procenten bezuinigen op parkeerbeheer.

Het is niet de hemel voor iedereen. De site Dichtbij.nl komt met een voorbeeld van een 90-jarige vrouw zonder internet die niet weet wat een DigiD is, maar wel auto rijdt.
Ook de gedigitaliseerde ‘kraskaart’ voor parkerende bezoekers van Amsterdam is voor de minder digitaal onderlegden geen pleziertje. Je moet een aantal handelingen verrichten om die bezoekerskaart te activeren, waaronder het via internet of telefonisch starten van een parkeersessie.

Een woordvoerder van de parkeerdienst heeft begrip voor de problemen van ouderen, maar vindt eigenlijk dat familie en vrienden van betrokkene even moeten helpen met de digitale registratie: “We hopen dat met wat hulp uit hun omgeving iedereen volgende maand digitaal geregistreerd zal staan.”

Bron: Digitaal bestuur 17 juli 2013