Digital

Digital

Nieuws

Afstemming tussen business en ICT blijft issue

De afstemming tussen business en ICT is nog steeds niet geweldig. De laatste jaren was het in de mode deze afstemming te verbeteren door ‘sterke regie’. Ook dat leidt zelden tot succes. Dat schrijft Computable op basis van de ‘ICT-besturingsscan’ van Berenschot.

Meer dan honderd organisaties deden mee aan de ICT-besturingsscan. Zowel overheid als bedrijfsleven, zowel groot als klein. Iets meer dan 15 procent van de organisaties geeft aan dat de ict-regisseurs in hun organisatie een betere afstemming tussen business en ICT realiseren. Bijna de helft van de organisaties zegt dat van regie überhaupt geen sprake is.

De belangrijkste reden dat ‘sterke regie’ niet helpt, volgens Berenschot: de regiefuncties worden vaak vervuld door precies dezelfde mensen die voorheen deel uitmaakten van de ict-afdeling. En dus van het afstemmingsprobleem. Ze missen veelal een zakelijke werkwijze, contracterend vermogen en een krachtige klantoriëntatie.

Advies van Berenschot: “Aarzel niet om vers bloed van buiten aan te trekken bij de start van een regie-organisatie. Het succes van regie valt en staat met de juiste competenties en oriëntatie van de ict-regisseurs.” Waar dat verse bloed vandaan moet komen, kunt u wel raden.

Overigens vindt een ruime meerderheid van de organisaties regievoering op ict wel belangrijk.

Bron: Computable 17 juli 2013