Digital

Digital

Nieuws

Microsoft van start met eigen patiëntendossier, ook in Nederland

Microsoft ontwikkelt van alles. Al in 2008 zette het bedrijf de eerste stappen op weg naar Microsoft HealthVault, een persoonlijk medisch dossier. In dit dossier kan je gegevens over je eigen gezondheid bewaren maar ook die van huisgenoten, familieleden en huisdieren. Daarnaast biedt HealthVault de mogelijkheid om gegevens te delen met derden, bijvoorbeeld huisarts, psychiater of ziekenhuis. Daarom zijn er ook veel ziekenhuizen die kiezen voor HealthVault als basis voor het elektronisch patiëntendossier. Binnenkoirt komt HealthVault ook beschikbaar in Nederland.

Microsoft HealthVault bestaat uit twee onderdelen:

  1. Live Search Health, de zoekmachine van HealthVault, waarmee gebruikers naar specifieke informatie kunnen zoeken (bijvoorbeeld over rode hond);
  2. HealthVault database, de database waarin gebruikers hun medische gegevens opslaan, zodat deze informatie altijd (online) beschikbaar is, voor hen en voor geselecteerde anderen.

Wie toegang wil tot de HealthVault database, moet beschikken over een HealthVault-account.

Een mooie functionaliteit heeft Microsoft ontwikkeld samen met VeriMed, een leverancier van medische chips. Een chip kan worden aangebracht in de arm van een patiënt. Als een arts met een scanner over de chip gaat, kunnen ze via internet de medische gegevens bekijken van de gechipte patiënt, zoals opgeslagen in HealthVault.

Overigens is het enthousiasme om zo’n chip te laten inbrengen nog niet al te groot .

Bron: digital 18 juli 2013