Digital

Digital

Nieuws

Dure tablet voor de baas

Het Russische gasbedrijf Gazprom heeft een bijzondere tabletcomputer besteld voor topman Alexey Miller. Het apparaat kost 2,8 miljoen euro. De prijs is niet het enige bijzondere. De tablet biedt de directeur de mogelijkheid alle bedrijfsprocessen, van productie en export van aardgas tot opwekking van energie, real time te volgen. De reden: Muller wil altijd toegang tot de juiste informatie om op basis daarvan goede managementbeslissingen te nemen.

Gazprom heeft een aanbestedingsprocedure uitgeschreven voor de tablet. Een paar specificaties: het apparaat moet binnen 5 seconden opstarten en 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar zonder onderbreking beschikbaar zijn. Vreemd genoeg is een andere eis: het besturingssysteem iOS van Apple. De software van Apple draait immers alleen op hardware van Apple. Het lijkt er dan ook op dat Gazprom zoekt naareen flink opgevoerde iPad.

De prijs die Gazprom zelf noemt, 2,8 miljoen euro, moet niet letterlijk worden genomen. Niettemin is, volgens een zegsman van een Russisch softwarebedrijf, een mobiel werkstation , geïntegreerd met SAP-achtige serversoftware, voor een veeleisende CEO zeker een behoorlijk gecompliceerde en kostbare oplossing.

Bron: Automatiseringgids 17 juli 2013