Digital

Digital

Nieuws

De Russen komen toch, maar dan digitaal

De Russische spionagedienst probeert op allerlei manieren toegang te krijgen tot de Gemeentelijke Basis Administratie van gemeenten in de Randstad, zegt de AIVD.

Russische spionnen hebben met name interesse in valse identiteiten voor Russische inlichtingenofficieren. Dat zegt Marc Kuipers, plaatsvervangend hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), tegen Binnenlands Bestuur. Ook willen ze graag vreemdelingendossiers bestuderen en NAW-gegevens van interessante contacten buitmaken.

Kuipers vreest dat veel ambtenaren zich nauwelijks bewust zijn van de waarde van systemen als het GBA voor buitenlandse mogendheden. Naast Russen proberen ook Chinese en Iraanse inlichtingendiensten lekken te vinden bij Nederlandse gemeenteambtenaren. Ze gebruiken daarvoor verschillende vormen van phishing-technieken en richten zich op kwetsbare medewerkers. Zoals de secretaresse of de systeembeheerder, personen die nogal eens over het hoofd worden zien in de beveiliging, terwijl ze vaak toegang hebben tot het hele systeem.

Bron: Automatiseringgids 5 juli 2013