Digital

Digital

Nieuws

Waterschapshuis krimpt

Het Waterschapshuis, het shared service centrum ICT van de waterschappen, lijkt niet te ontkomen aan een drastische inkrimping. De Waterschappen lijken liever zelf hun systeembeheer uit te voeren.
Dat is één van de conclusies uit het rapport van de stuurgroep die de toekomst van Het Waterschapshuis (HWH) onderzoekt. Aanleiding van het onderzoek was de desastreus mislukte invoering van het belastingsysteem Tax-i.

Het plan ‘Het Waterschapshuis 2.0. Een nieuwe koers’, opgesteld door de stuurgroep, toont aan dat een aantal waterschappen geen vertrouwen meer heeft in de samenwerking. Een citaat uit het rapport: ‘Waterschappen willen in toenemende mate de vrijheid hebben om individueel of in een situationeel samenwerkingsverband eigen oplossingen te kiezen. De noodzaak om bij die keuzes HWH in te schakelen wordt minder sterk gevoeld.”

Het Waterschapshuis zou zich moeten terugtrekken op zijn kerntaken: licentieinkoop, geo-informatie en adviestaken rond inkoop en beveiliging. Het vergadercentrum in Amersfoort zou kunnen worden afgestoten.

Het adviesrapport is besproken in het algemeen bestuur van het Waterschapshuis. “Er moeten nog een aantal vragen beantwoord worden”, zegt woordvoerder Felix Tjebbes. “De besluitvorming zal pas in november plaatsvinden.”

Bron: Binnenlands bestuur 1 juli 2013